Kurz eura sa drží nad 1,35 USD/EUR

20.09.2013 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 20. septembra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny stagnuje a drží sa v blízkosti 7-mesačného maxima. Informovala o tom agentúra DPA.

Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,3522 USD, čo je len o málo menej ako vo štvrtok (19. 9.) večer. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,3514 (vo štvrtok: 1,3545) USD/EUR.

Pred volebným víkendom v Nemecku sa investori nesústredili na správy z ekonomiky, keďže neboli zverejnené žiadne dôležité makroekonomické údaje. Odborníci pochybujú, že nedeľňajšie (22. 9.) voľby v Nemecku budú mať výraznejší vplyv na devízový trh. Ak sa však do parlamentu dostane strana Alternative für Deutschland (AfD), ktorá je proti euru a za návrat k marke, experti očakávajú oslabenie spoločnej meny.

Vyhlásenie predstaviteľa americkej centrálnej banky (Fed) Jamesa Bullarda, že Fed môže obmedziť monetárne stimuly v októbri, nespôsobili žiadne veľké pohyby kurzov. Fed v stredu (18. 9.) prekvapil finančné trhy, keď nerozhodol o obmedzení programu výkupu dlhopisov. To výrazne podporilo euro a spôsobilo pád kurzu dolára.
 

Vyberte región